בית המשפט מעוניין לתמרץ את החוסכים במשאבי השיפוט (ועל הדרך גם בכוחות הנפש והממון שלהם) באמצעות החזרת האגרה או מחצית האגרה. המצבים להחזרת אגרה מפורטים בתקנה 6(ב)-6(ד) לתקנות האגרות, רשימה זאת תעסוק בקצרה בפשרה.
החזר אגרה בתביעה שהסתיימה בפשרה
לפי תקנה 6(ב)(2) הליך שהסתיים בפשרה לפני ישיבת קדם המשפט השלישית, האגרה תוחזר בניכוי אחד הסכומים המפורטים בפרט 34 או 35. עם זאת במידה ויש החלטה שיפוטית המורה על החזרת האגרה "במלואה" ולא "במלואה עפ"י התקנות", הרי שהאגרה תוחזר במלואה ללא ניכוי הסכומים.
לפי תקנה 6(ג)(2) הליך שהסתיים בפשרה לפני שהחל הדיון ולא חלה בעניין תקנה ב' לעיל (אם עברו יותר מ-3 קדמי משפט) בעל הדין יהיה פטור מהמחצית השניה של האגרה.
לפי תקנה 6(ד) הליך שהסתיים בגישור ולא חלה תקנה ב' לעיל (אם עברו יותר מ-3 קדמי משפט) רשאי בית המשפט להורות על החזר אגרה בניכוי הסכומים המפורטים בתוספת בפרט 34 או 35.
לפי הפסיקה, פשרה תחשב אם הסכמת הצדדים התקבלה מבלי שבית המשפט הכריע לגופו של עניין. באשר להגבלה בדבר 3 ישיבות קדם משפט, נקבע כי דיון בבקשות מקדמיות (צווים וכו') אינו בבחינת ישיבת קדם משפט נספרת. (ת"א (שלום נצ') 59856-11-14 קיבוץ רמת השופט נ' דליקסט בשותי בע"מ (פורסם בנבו, 20.11.2015)
אם האגרה ששולמה סכומה שווה או נמוך מהסכום לניכוי (כ- 700 ש"ח בשלום וכ- 1200 ש"ח במחוזי), אין טעם להגיש בקשה מפני שאין מה להחזיר. זאת כמובן בחריג אחד, אם יש החלטה שיפוטית מתאימה, כאמור לעיל, החלטה שאינה מפנה לתקנות, הרי שניתן לקבל את האגרה במלואה.
ניתן לקבל את החזר האגרה עם החלטה שיפוטית ואף ללא החלטה שיפוטית, אם המשפט הסתיים בפשרה טרם שעברו 3 קדמי משפט וזאת עפ"י הפרשנות המקובלת של התקנות. ברם, אם החל הדיון והמשפט הסתיים בפשרה, אפשר לבקש מכב' בית המשפט את החזר האגרה ואם תנתן החלטה שיפוטית מתאימה האגרה תוחזר.
מקרים מיוחדים: בתיקי תביעות קטנות אין החזר אגרה. הקטנת סכום התביעה יאפשר הגשת בקשה להחזר אגרה, ההחזר אינו אוטומטי ודרושה החלטה שיפוטית.
האגרה תוחזר לעו"ד המייצג בתביעה אא"כ ציין השופט בהחלטתו את שמו של המוטב שאליו תוחזר האגרה. כמובן שצד שאינו מיוצג ייקבל את האגרה.
הסכום מוחזר בתוספת הפרשי הצמדה. לצורך קבלת ההחזר יש לפנות למזכירות בית המשפט שבו מתנהל התיק אשר תבדוק את מכלול הפרמטרים: ההחלטה השיפוטית, הסכום ששולם, האם יש לנכות את הסכום וכו') אם אין מה להחזיר תוציא המזכירות החלטה "אין זכאות להחזר" אם יש, תוציא המזכירות הוראה לגזברות עם סכום ההחזר.
הרשימה מבוססת על נוהל בתי המשפט "החזרי אגרות", תקנה 6 לתקנות האגרות והפסיקה.
לעיון במקורות:
נוהל הנהלת בתי משפט "החזרי אגרות" בתוקף מיום 10.7.2017.
תקנה 6(ב) לתקנות האגרות:
- (ב) הסתיים הליך לפני שהסתיימה ישיבת קדם המשפט השלישית, ונתקיים אחד מאלה, ינוכה מהאגרה ששולמה, כערכה במועד התשלום, סכום כנקוב בפרט 34 או 35 בתוספת, לפי העניין, כערכו במועד התשלום ויתרת האגרה ששולמה תוחזר, בתוספת הפרשי הצמדה על היתרה כאמור בתקנה 17:
(1) ההליך בוטל או נמחק בידי מגישו;
(2) ההליך הסתיים בפשרה;
(3) הסכסוך הנדון הועבר להכרעה בבוררות;
(4) הסכסוך הנדון הועבר להליך של גישור ונסתיים בהסדר גישור.
(ג) בעל דין יהיה פטור מתשלום המחצית השניה של האגרה, כאמור בתקנת משנה (א)(2), אם –
(1) ניתן בהליך פסק דין בהעדר הגנה או שההליך הובא בסדר דין מקוצר ולא ניתנה בו רשות להתגונן;
(2) ההליך בוטל, נמחק, נדחה או נסתיים בפשרה או באופן אחר, לפני שהוחל הדיון בו, כאשר לא חלה בענין תקנת משנה (ב).
(ד) הסתיים הליך בגישור או הועבר להכרעה בבוררות, ולא חלה בעניין תקנת משנה (ב), רשאי בית המשפט להורות כי ינוכה מהאגרה ששולמה, כערכה במועד התשלום, סכום כנקוב בפרטים 34 או 35 בתוספת, לפי העניין, כערכו במועד התשלום ותוחזר יתרת האגרה ששולמה, בתוספת הפרשי הצמדה על היתרה כאמור בתקנה 17.
פרטים 34 ו- 35 – מעודכן ל- 2021
- סכום לניכוי בבית משפט שלום 710
- סכום לניכוי בבית משפט מחוזי 1,208